Как да комбинираме цветовете на чаршафите с мебелите в спалнята – 5 полезни съвета

Уютно легло със сини и кремави одеяла, розови и черни възглавници, плакати, лампа, дървен стол, килим и библиотека в модерна бяла спалня

Спалнята трябва да е оазис за релакс, в който да се оттеглите в края на дълъг ден. Важен фактор за създаване на спокойна атмосфера е всички цветове в основните елементи в нея – мебелите, стените и чаршафите, да се съчетават хармонично.

Правилното комбиниране на чаршафите с останалата част от спалнята е ключово, а съветите в нашата статия ще ви помогнат в тази задача, за да имате красива спалня, в която да почивате с удоволствие.

Защо цветовете са толкова важен фактор за хармонията в спалнята?

Когато става въпрос за създаване на успокояваща и естетически издържана спалня, изборът на цветове играе решаваща роля. Балансът между цветовете на чаршафите и мебелите създава незабавно по-хармоничен и единен вид.

Цветът притежава забележителната способност бързо да променя не само външния вид на стаята, но и емоциите, които предизвиква, докато сте в нея.

Нуждаете се от спокоен рай за почивка след дълъг ден или търсите ободряваща среда, която бързо да ви събуди и измъкне от хватката на съня сутрин? Независимо от желаната атмосфера, съществува цветова палитра, която може умело да помогне да постигнете желаното настроение.

5 полезни съвета при избор на чаршафи за спалнята

Ето и нашите пет полезни съвета как ефективно да комбинирате цветовете на чаршафите си с мебелите в спалнята си, за да създадете идеалното място за сън и почивка, което отговаря на вашия личен стил и подобрява настроението ви.

Изберете цветова схема за чаршафите за спалнята, която отговаря на стила ѝ

Тъмно одеяло и възглавници на голямо легло в рустикален интериор на спалня с лампа, кактуси и дървени мебели

Когато обмисляте цветовата схема за чаршафите за спалнята ви, започнете с това какъв е нейният стил.

Ако стените и мебелите са в пастелни неутрални цветове, то те могат да ви послужат като платно, върху което да наслагвате по-смели цветове чрез вашите чаршафи, възглавници и одеяла. Неутралните пастелни цветове като бяло, бежово и сиво осигуряват гъвкав фон, който може лесно да понесе различни цветови комбинации на цветни чаршафи. Подходящи са както такива с цветни елементи по тях, така и едноцветни чаршафи в ярък цвят.

Ако стаята ви има повече дървесни елементи в нея, като например леглото с дървена рамка, дървени масичка и скрин, щори или дограма от дърво или имитиращи дърво, може да изберете два варианта.

  1. Да добавите едноцветно спално бельо в нежни цветове, което да пасва с дървесните нюанси и да създава един неутрален и минималистичен стил в стаята.
  2. Да вкарате повече цвят, който да подчертава дървените елементи. Например цветни чаршафи в морско синьо, светъл тюркоаз или горско зелено могат да създадат много фин контраст. Така стаята сякаш ще носи духа на природата и ще има много успокояващ ефект над вас.

Търсете хармония между цветове на чаршафите и мебелите

Галерия от черно-бели плакати и снимки на изумрудено зелена стена в модерна спалня

В примерите, които ви посочихме по-рано, ви показахме монохроматична тема, въвеждаща различни нюанси на един цвят. В случая цветът на дървото в стаята е базовия, а неговите цветови нюанси в едноцветните чаршафи го допълват и придават елегантност и изчистен вид. Допълването с цветни чаршафи е фин начин да добавите цвят, но как да постъпите когато искате повече от два цвята в стаята? Ако сте фенове на червената гама или желаете изумрудено зелена спалня?

Ако искате хармонично да смесите допълващи се тонове в рамките на едно и също цветово семейство, но сте объркани как, може да следвате принципа за допълващи се цветове. Той е ефективен начин за създаване на приятна и грабваща цветова комбинация.

Това са цветове, които са един срещу друг на цветното колело, като синьо и оранжево или лилаво и жълто.

Да кажем, че имате доминиращ оранжев цвят при вашите мебели. Можете да го допълните със син за вашите чаршафи. Това създава балансиран и визуално поразителен контраст, който може да добави дълбочина към дизайна на вашата спалня.

Помислете за осветлението и какво влияние оказва то на избраните цветове за чаршафите

Изтънчен интериорен дизайн на спалня с жълт акцент на стената.

Вземете предвид каква е светлината в спалнята. Дали имате повече естествена светлина от големи прозорци или тераса, или разчитате повече на лампи е важен фактор, защото осветлението във вашата спалня оказва голямо влияние на това как изглеждат цветовете в нея. Халогенната или естествената светлина подчертава по-студените сини и зелени тонове, докато осветлението в жълти нюанси подчертава повече по-топлите червени, оранжеви и жълти цветове.

Разгледайте цветовете на чаршафите и през нощта, както и през деня, за да имате ясна представа как им се отразява различната светлина. И какво цялостно усещане придават на стаята.

Чаршафи с по-студени и сиви нюанси изглеждат по-добре на естествена дневна светлина, но могат да имат изключително скучен и нехармоничен вид при по-топло вътрешно осветление.

Включете акцентни цветове, вдъхновени от декора

Елегантна, черно-бяла спалня с декорация от зелени растения.

Въпреки че е най-добре да се придържате към неутрални чаршафи, можете да ги използвате и да внесете ярки цветни акценти чрез тях.

Използвайте цветовата палитра на килим, произведение на изкуството или мебелите, за вдъхновение какви цветове да подберете.

Любимата ви абстрактна картина е черно-бяла и искате да запазите този цветови дух? Изберете едноцветно черно спално бельо или такова, в което тези цветове са основни и се преплитат, като например при този комплект от HomeSpot, който е основно в черно-бялата гама с малък жълт акцент звезди или този, при който е запазена изцяло цветовата гама.

Акцент в спалнята, който обожавате, е ярък килим с нюанси на тюркоаз и оранжево? Чаршафи в същите цветове биха се свързали добре с цветовата палитра на килима и биха спомогнали за хармоничен цялостен вид на стаята.

При акцентните допълващи цветове е важно да внимавате да не прекалявате със силно конкуриращи се шарки или цветове. Ако се колебаете как да го постигнете, следвайте принципа за допълващите се цветове, който разгледахме. И не забравяйте – целта е постигане на хармония и единство в пространството.

Обмислете шарките и текстурите в спалнята и как се комбинират

Бял и розов интериор на спалня с уютно легло с плетени одеяла.

Въпреки че цветът е от съществено значение, не забравяйте да вземете предвид шарките и текстурите в спалнята.

Ако вашите мебели са със семпъл и класически вид при който няма груби текстури, можете да изберете шарени чаршафи, за да добавите ярки и визуално интересни елементи.

Обратно, ако вашите мебели имат сложни детайли и повече текстури, като например плетени елементи, и множество ярки, „живи“ нюанси, изберете по-прости, едноцветни чаршафи, за да избегнете претоварване на пространството.

Комбинирането на гладки материи с такива с повече текстура може да създаде визуално привлекателен контраст, който добавя дълбочина към дизайна на вашата спалня. Повече за материите и дизайна на чаршафите, и как да изберете най-подходящи за вашата спалня, може да прочетете в нашата статия „Материи, размери и дизайн: как да изберем най-подходящия комплект чаршафи за спалнята си“.

В заключение, съчетаването на цветовете на чаршафите с мебелите изисква внимателно обмисляне и чувство за баланс. Независимо дали избирате допълващи се цветове за поразителен контраст, монохромна схема за елегантност или аналогични цветове за хармония, целта е да създадете пространство, което отразява вашия личен стил, като същевременно насърчава релаксацията.

Не забравяйте да вземете предвид шарките и текстурите в допълнение към цветовете, тъй като те играят жизненоважна роля за постигането на завършен и визуално привлекателен дизайн на спалнята. Като следвате тези пет полезни съвета, можете да превърнете спалнята си в убежище на комфорт и стил.

Следете нашия блог за още полезни съвети и вдъхновение за спално бельо и дизайн на спалнята!

Ще ви информираме, когато продуктът пристигне на склад. Моля, оставете вашия валиден имейл адрес по-долу.