Тайните на перфектния сън: Как да изберем възглавница

zhena-spi-na-udobna-vazglavnitsa

Добрият сън е от особена важност за здравето. За да бъде възможен той обаче, е нужно да се сдобиете с правилната за вас възглавница. От нея зависи дали денят ви ще протича без болки, или ще бъдете измъчвани от дискомфорт. 

В тази статия ще обърнем повече внимание на това как да изберете възглавница, която да дава на тялото ви необходимата му почивка всяка нощ. Освен това ще разгледаме различните видове възглавници и ще поговорим за техните характеристики, за да откриете по-лесно тази, която отговаря изцяло на вашите изисквания. 

Защо възглавницата е важна

Изборът на правилна възглавница, както и на подходящи чаршафи, е от голямо значение за качеството на съня ви. С тях можете да си гарантирате часове на дълбока релаксация, които ще ви бъдат от полза при изпълнението на ежедневните ви задължения.

Ролята на възглавницата често е подценявана. Тя обаче е от изключителна важност за стойката и цялостното благосъстояние. Нейната задача е да поддържа главата, врата и раменете ви така, че гръбначният ви стълб да остане в права линия през цялата нощ. 

Избор на възглавница според позата на сън

Когато избирате възглавница, е необходимо да обърнете внимание на позата, в която спите. Така по-лесно ще откриете точния за вас продукт, с който да си подсигурите пълноценен сън. 

Възглавница за спящите по гръб

Ако сте сред хората, които спят по гръб, е важно да потърсите възглавница, която да поддържа правилната позиция на врата ви. Добър избор би била възглавницата с алое вера, която има анатомична извивка. При нея долната част е по-висока, а центърът по-нисък. Благодарение на твърдостта ѝ гръбнакът ви ще бъде изправен през цялата нощ, а вие ще се събудите бодри и отпочинали.

При оплаквания в зоните на врата и раменете, подходяща опция е ортопедична възглавница. Тя може да помогне за облекчение на болките в тези зони и за пълноценната почивка през нощта.

Възглавница за спящите по корем

Сънят по корем може да натовари значително гръбнака, ако възглавницата, която използвате, е неподходяща за вас. Обикновено в такива случаи се препоръчват по-меки възглавници, благодарение на които да не се събуждате сковани от болка. 

Възглавница за спящите настрани

Голяма част от хората спят настрани. Тази поза на сън обаче изисква по-голяма височина и твърдост на възглавницата. В противен случай съществува опасност вратът и гръбнакът да бъдат натоварени прекалено, което да доведе до усещане за дискомфорт на сутринта. Спящите настрани най-често се насочват към по-дебели възглавници, с които да предотвратят появата на напрежение в тялото. 

Възглавницата като средство за постигане на допълнителен комфорт

mazh-lezhi-varhu-komfortna-vazglavnitsa

На пазара се предлагат някои по-специални възглавници, които се различават от обикновените такива. В следващите редове ще поговорим именно за тях и ще споделим с вас техните основни характеристики.

Възглавница с охлаждащ гел

Възглавниците с охлаждащ гел са особено подходящи за хората, които страдат от безсъние. Естествено, те са чудесен избор и за тези от вас, които пък изпитват затруднения със заспиването през горещите летни нощи. С помощта на тази възглавница ще усетите прохлада, която ще ви унесе в непробуден и здрав сън. 

Възглавница с колаген

Възглавницата с колаген е добър начин да се освободите от натрупания през деня стрес. Както знаете, по време на сън тялото и умът трябва да бъдат в абсолютен покой. Това може да бъде постигнато с колагеновите витамини, които има в тази възглавница. Благодарение на тях ще се събудите напълно отпочинали и заредени за новия ден, готови да се справите с предизвикателствата, които е подготвил за вас.

Възглавница от лавандула 

Лавандулата е добре позната със своето успокояващо действие. Именно затова е възможно да се сдобиете с възглавница, в която са импрегнирани нишки от това цвете. С нея ще се борите срещу тревожността, която ви държи будни през нощта, и ще постигнете покоя, който така силно жадувате. 

Хипоалергенна възглавница

Много хора страдат от алергии, които отнемат удоволствието от живота им. Често те се обострят от възглавницата, тъй като тя не е подходяща за вашето състояние. Поради тази причина е важно да спите на хипоалергенна възглавница, която да щади здравето  и да помага в борбата срещу досадните алергии.

Кога да смените своята възглавница

В търговската мрежа може да бъде открито огромно разнообразие от възглавници. Положителната страна на този факт е, че можете да намерите продукт, с чиято помощ да се справите с почти всеки дискомфорт, свързан със съня. Лошото е, че големият избор може да бъде подвеждащ и объркващ, което да доведе до влагането на немалка сума пари в артикул, който всъщност ви вреди. 

Възглавниците, както всичко останало, не са вечни. Обикновено се препоръчва те да бъдат подменяни на всеки две години. Разбира се, понякога се налага смяната да се случи по-рано. Следете състоянието на възглавницата си и я заменете възможно най-скоро, ако забележите някои от следните признаци: 

  • петна;
  • особена миризма;
  • износване;
  • загуба на форма. 

Купуване на нова възглавница

В днешно време купуването на нова възглавница може да се случи както онлайн, така и във физически обект. Често хората избягват да пазаруват подобни продукти от интернет, тъй като за тях е по-трудно да разберат каква е твърдостта и височината на харесаната от тях възглавница. В гамата на HomeSpot всички артикули са с подробни описания, което значително улеснява избора, а и помага да се спести време, което иначе бихте загубили в обикаляне по магазините. 

Заключение

momiche-lezhi-varhu-udobna-vazglavnitsa

Правилната възглавница играе ключова роля за качеството на съня и здравословното ви състояние. Не е рядкост хората да се оплакват от болежки във врата, раменете и гърба, без обаче да си дават сметка, че е възможно тези симптоми да са предизвикани именно от възглавницата, на която спят. 

Използвайки насоките, предоставени в тази статия, вие по-лесно ще успеете да намерите продукта, който пасва на вашите предпочитания и нужди. Не пренебрегвайте сигналите на тялото си, а се погрижете за него, за да се радвате на живот без болка. 

Ако искате да научите още полезни съвети, разгледайте нашия блог

Ще ви информираме, когато продуктът пристигне на склад. Моля, оставете вашия валиден имейл адрес по-долу.