Как да изберем идеалните чаршафи за бебешкото легло

Лазещо бебе в спалня

Времето за сън е съкровеният момент, в който бебето се пренася в страната на сънищата. Отговорност на всеки родител е да осигури на детето си спокойствие и удобство, докато то рисува вълшебства под затворените си клепачи.

Затова изборът на матрак и подходящите чаршафи за бебешко легло е от изключително значение за предоставяне на комфорт и безопасност по време на сън.

В тази статия ще научите кои са най-важните фактори, с които да се съобразите преди покупката на бебешки спални комплекти.

Размер на бебешкото креватче

Когато търсите чаршафи за бебешко легло, е нужно да се уверите, че размерът им пасва на този на матрака. 

Измерете внимателно дължината, ширината и височината на матрака и купувайте спални комплекти спрямо получените мерки.

Чаршафите трябва да прилягат плътно и да не са хлабави. За да предотвратите бъдещи неудобства и притеснения от вероятността бебето да се заплете в твърде дългите чаршафи, изберете такива с ластици, които да обгръщат матрака и да не се хлъзгат.

Изпробвайте дали чаршафите пасват на леглото предварително, а не в последния момент преди слагане на детето за сън. Опънете спалното бельо върху матрака за няколко часа и го оставете; ако след това краищата на чаршафа не са изскочили от ъглите, значи размерът е подходящ.

Материал на изработка на чаршафите за бебешко легло

Новородените по-трудно регулират телесната си температура и кожата им е изключително чувствителна на всякакви дразнители. Това са два факта, с които е нужно да се съобразите при покупката на бебешки спален комплект. Те са определящи и при избора на материал, от който дадените чаршафи са изработени.

Други фактори, които трябва да се вземат предвид при определяне на най-подходящата тъкан за детските чаршафи, са:

  • дали тя е дишаща — материите, позволяващи по-лесното циркулиране на въздуха, са подходящ избор, тъй като предотвратяват прегряването на бебето, докато спи;
  • дали е достатъчно мека — деликатните тъкани осигуряват нежно докосване и спомагат за по-добрия и спокоен сън;
  • издръжливост — важно е да се спрете на материи, които издържат на многократно пране, защото бебешките чаршафи лесно се замърсяват;
  • дали е хипоалергенна — някои деца са с по-чувствителна кожа, която се раздразва от различни тъкани, затова е важно да потърсите бебешки спални комплекти, обозначени като хипоалергенни, или да се спрете на естествени материи;
  • дали е безопасна — не е препоръчително да изберете чаршафи, които са хлабави. Те създават неудобство, а детето може да се оплете в тях. Избягвайте и модели, съдържащи вредни химикали в състава си.

В следващите редове ще прочетете повече за няколко популярни материи, които се използват при изработката на чаршафи за бебешко легло.

Памук

Бебе в кошара

Памучната тъкан е предпочитана от много родители заради предимствата, които предлага. Тя е мека, дишаща и лесна за поддръжка. Хипоалергенните ѝ свойства, от друга страна, осигуряват спокоен сън на малчуганите, склонни към развитие на алергии.

Органичният памук също е добър избор, тъй като понякога за производството на конвенционалния се използват допълнителни химикали. Органичният, от своя страна, се отглежда без употребата на генномодифицирани семена, вредни пестициди или химикали. Чаршафите, изработени от органичен памук, не само са безопасни, издръжливи и практични за ползване, но са и екологични, като не влияят негативно върху околната среда.

Органичният памук обаче може да е малко по-скъп от обикновения такъв и това е фактор, който трябва да се вземе предвид при покупка.

Бамбук

Бамбуковите нишки също са устойчив и екологичен вариант, чието докосване дарява бебето с усещане за нежност и мекота. Чаршафите за бебешко легло от бамбук не задържат влага и спомагат на малчуганите да спят спокойно вечер, без да се потят.

Те регулират телесната температура и предотвратяват прегряването. Не на последно място се отличават с това, че намаляват риска от поява на кожни раздразнения и/или алергии. 

Фланел

Фланелът е подходящ избор за семейства, които живеят на по-студен климат. Затова са предпочитани за употреба през зимните месеци, тъй като излъчват топлина, която предават на бебето. Отличават се с издръжливост, но не бива да се използват през лятото, защото могат да причинят прегряване. Друг негатив на фланела е, че тази тъкан не е дишаща и може да спари кожата на детето.

Памучен муселин

Памучният муселин е мек, попивен и проветрив материал, който осигурява деликатен и нежен допир с бебешката кожа. Той предлага комфорт и е изключително издръжлив. Сред другите му предимства са практичност, удобство, безопасност и достъпна цена. Памучният муселин се използва и в производството на различни видове дрехи (пижами, блузки, панталони), одеяла и спални чували.

Коприна 

Някои родители предпочитат по-луксозни тъкани, когато става дума за избор на чаршафи за бебешко легло. В такива случаи добър вариант е коприната. 

Тя е мека, естествено регулираща телесната температура и се отличава с хипоалергенни свойства. Хладкият ѝ допир е чудесен избор за горещите летни дни, но е безполезен, ако искате да стоплите детето си със спален копринен комплект през зимата.

Имайте предвид обаче, че коприната може да е по-скъпа от други материи като памука и съществува вероятност да избледнее с времето. Не на последно място поддръжката на копринените материи отнема повече време и усилия.  

Препоръчително е те да се перат на ръка, на специален деликатен режим със студена вода в пералнята в мрежеста торба за пране или на химическо чистене. Последното може да доведе до увеличаване на разходите по поддръжката им.

Лесна поддръжка

Бебешки крачета

Да си родител е динамично и вълнуващо преживяване, което е изпълнено с много отговорности и задължения. Основен елемент при грижата за децата и техния сън е поддържането на спалните комплекти чисти.

Старателното почистване на спалното бельо е от голямо значение за премахване на бактериите и микробите, както и за ограничаване на вероятността от поява на кожни раздразнения.

За целта е нужно да се запасите с няколко комплекта чаршафи за бебешко легло за смяна и да ги перете редовно. Освен това е важно да се спрете на материи, които са издръжливи на многократно пране и остават меки след изпиране. 

Цветова гама

Не на последно място изберете модели чаршафи в деликатни цветове, които вдъхват спокойствие и радост на детето. Цветовата палитра е разнообразна — от класическото изчистено бяло през успокояващото синьо и нежното бледорозово до жизнерадостното пролетно зелено. Изборът се свежда до личните ви предпочитания и вкусове.

Заключение

Бебетата спят през по-голямата част от денонощието и затова е много важно нищо да не попречи на добрия им сън. Покупката на идеалните чаршафи за бебешко легло е ключова за целта. Тя зависи от няколко фактора: съвместимост на размера на спалното бельо с този на креватчето, вида материал и цветовата палитра.

В HomeSpot ще откриете голямо разнообразие от качествени и удобни бебешки спални комплекти, които да осигурят спокоен сън на вашето дете. Те са изработени от меки и нежни материи, а платовете се открояват с хипоалергенните си свойства и лесната си поддръжка.

Ако искате още полезни съвети и вдъхновение за спално бельо и дизайн на спалнята, разгледайте нашия блог.

Ще ви информираме, когато продуктът пристигне на склад. Моля, оставете вашия валиден имейл адрес по-долу.