7 идеи какво да правим със старите чаршафи

spalnya-sas-svetlo-spalno-belyo

За много хора домът е пространството, в което се чувстват най-сигурни и спокойни. Разбира се, едно от най-комфортните кътчета във всяко жилище е спалнята, а удобството там се постига с подбора на правилното легло и подходящите за него чаршафи.

Колкото и хубави и качествени да са вашите чаршафи, след време те се захабяват и накъсват, което налага закупуването на ново спално бельо. Това обаче не означава, че е необходимо да ги изхвърляте. Ако развихрите въображението си, е възможно да създадете нещо различно от тях, което да бъде полезно в ежедневието ви. 

В тази статия ще споделим с вас някои идеи какво да правите със старите си чаршафи, затова бързо ги извадете от гардероба и се подгответе да се отдадете на креативност. 

Декорация за спалнята

Спалнята е любимо местенце, в което можете да се отдадете на пълноценна почивка и подготовка за следващия натоварен ден. За да бъде възможно това, е важно тя да бъде изпълнена с уют. В следващите редове ще ви дадем някои предложения, с които да направите спалното помещение още по-приятно.

Калъфки за възглавници

Старите чаршафи могат да бъдат използвани за направата на калъфки за възглавници. Преди да пристъпите към тяхната направа обаче, е нужно първо да свалите размерите на възглавниците. 

Когато сте готови с тази задача, поставете чаршафа си на плоска повърхност и го изрежете, добавяйки по два допълнителни сантиметра от всяка страна. Това ще ви осигури повече свобода при шиенето и ще ви даде увереност, че калъфката ще пасне на възглавницата ви. След като сте готови с рязането, сгънете парчето чаршаф през средата и зашийте двете му дълги страни заедно. Когато приключите с това, направете същото и с единия от страничните отвори на калъфката. Другия оставете, тъй като той ще служи за обличане на вашата възглавница.

Ако пък чаршафите, които имате, са прекалено скъсани, може да използвате някои от детайлите по тях като декорация за вече готови калъфки. Изрежете частите от чаршафите, които искате да присъстват на калъфките ви, и ги пришийте към местата, които намирате за подходящи. Това ще придаде нов живот на спалното бельо и ще създаде чудесно настроение.

Покривало за легло

Покривалата за легла, които се продават по магазините, обикновено са едноцветни и незабележими. За да разчупите обстановката в спалнята, е възможно да използвате старите чаршафи като украшение към покривалото за вашето легло. 

Вариантите за действие тук са много. В зависимост от вашите лични предпочитания може да нарежете чаршафите на ленти, или пък в различни форми, които да пасват на някой мотив от спалното помещение. Когато сте изрязали елементите от чаршафа, ги разположете по повърхността на покривалото преди да ги зашиете, за да добиете представа за финалната му визия. Ако тя ви удовлетворява, грабвайте иглата и конеца и създайте нещо ново и интересно.

Други идеи

tsvetno-spalno-belyo

Старите чаршафи могат да се превърнат в предмети, за които дори и не сте подозирали. Сега с вас ще споделим няколко идеи, с които да преобразите привидно ненужното в нещо, което да използвате ежедневно. 

Салфетка 

В днешно време грижата за природата е от особена важност. Ако искате да направите крачка към по-екологичен живот, е възможно да превърнете старите чаршафи в салфетка за многократна употреба. Това може да се случи лесно – нарежете чаршафа на квадрати с удобен за вас размер и използвайте шивашките си умения, за да зашиете краищата им по красив начин. Така ще получите салфетки, с които ще грабнете вниманието на всеки свой гост. 

Чанта 

Отговорното отношение към планетата трябва да се превърне в задължение на всеки.  Малка, но важна стъпка в тази посока е да се намали използването на найлонови торбички. Добрата новина е, че старите чаршафи могат лесно да се превърнат в чанта за многократна употреба, която да бъде с вас всеки път, когато пазарувате. 

Това, което ви трябва за целта, са ножица, игла и конец. Изрежете правоъгълно парче чаршаф с размер по ваш избор, след което го сгънете на две и зашийте дългите му страни. Когато сте готови с това, изрежете две ленти от чаршафа с дължина по ваш избор, които да ви служат за презрамки. Важно е те да бъдат с еднакъв размер, за да получите резултата, който очаквате. Като финал зашийте всяка от лентите към една от страните на отворената част на чантата, с което тя ще бъде завършена. 

Одеяло за пикник

Времето, прекарано навън с близки и приятели, е безценно. Топлите дни са чудесен повод да отидете на пикник с тях и да забравите за малко за натовареното ежедневие. Това ще ви даде възможност да създадете безброй спомени, които да помните завинаги.

Старият чаршаф може да се превърне в чудесно одеяло за пикник, без дори да се налага да режете или шиете. По този начин ще бъдете спокойни за чистотата на дрехите си и ще се отдадете на смях и веселие. 

Ако пък разполагате с повече от един чаршаф, можете да изрежете отделни елементи от всеки от тях и да ги зашиете заедно, за да направите нещо още по-красиво и впечатляващо. 

Защита за растенията

През студените периоди от годината някои растения страдат. За да се справите с тяхната чувствителност към ниските температури, е възможно да създадете покривало, с което да ги държите на топло през мразовитите дни и нощи. В зависимост от това колко голямо е вашето растение, изрежете достатъчно по размер парче плат и зашийте заедно по-дългите му страни. За да не го нараните, е препоръчително да забиете в почвата няколко клечки с достатъчна височина, които да придържат торбичката. По този начин ще осигурите нужната за растението топлина, която да го предпази от премръзване.

Играчка за куче

Няма как да пропуснем и кучетата. Вероятно вашият домашен любимец вече разполага с безброй играчки, но още една никога не би била излишна. В този случай тя ще бъде особено специална, тъй като ще бъде изработена лично от вас. 

Идеята, която ще ви дадем, е изключително лесна за изпълнение. От вас се изисква да нарежете стария чаршаф на ленти, които после да сплетете в плитка. С получената играчка може да играете на дърпане на въже с вашето куче, с което допълнително да засилите връзката с четириногото. 

Заключение

spalno-belyo-na-kragcheta

Както стана ясно, старите чаршафи далеч не са толкова ненужни, за колкото много хора ги смятат. Благодарение на идеите, които ви споделихме, ще успеете да им дадете нов живот и да ги използвате още дълго. Вдъхновете се и използвайте въображението си, за да измислите други начини, с които да вкарате старите чаршафи в употреба!

Ако търсите още полезни съвети, разгледайте нашия блог.

Ще ви информираме, когато продуктът пристигне на склад. Моля, оставете вашия валиден имейл адрес по-долу.