5 съвета за избор на точния размер на чаршафи за приста

Модерна спалня с легло тип приста

Когато става дума за избор на спално бельо – за приста, за спалня, за детско легло, или пък дори за бебешката кошара първото нещо, на което повече хора обръщат внимание е визията. И това е напълно разбираемо! Въпреки че естетиката е важен аспект от избора на чаршафите и завивките, не можем да пренебрегнем и другите фактори, ако искаме да си осигурим не само страхотна визия в спалнята, но и комфорт и функционалност. 

Ето защо в следващите редове ще обърнем внимание на една от важните характеристики на спалното бельо, а именно размерът. Точният размер е важен не само, за да не се “спъвате в чаршафите”, минавайки покрай леглото, но и за да може спалното ви бельо да прилегне правилно, да предпази матрака, и да осигури оптимално покритие на възглавниците. 

Като професионалисти с дългогодишен опит в сферата на качественото спално бельо и домашния текстил, от екипа на HomeSpot подготвихме 5 съвета, с които лесно да изберете точния размер спални комплекти за приста. 

Съвет 1: Вземете точните размери на матрака

Леглата тип Приста се отличават от останалите модели по своята функционалност и размери. Неслучайно те са и един от най-популярните избори, когато става въпрос за удобно обзавеждане, и то от 30 години насам. Така наречените легла “персон и половина” предоставят комфорт и удобство, когато се ползват от един човек и достатъчно пространство да спят двама души. Или казано по-кратко, идеалният среден размер за съвременно компактно жилище. 

Най-често този тип легла са с размери 140/200 – по-големи от единичните легла и по-малки от стандартна спалня. Само тази статистика обаче не е достатъчна, за да изберете подходящ размер чаршафи за приста. Ето защо нашият първи съвет е да измерите сами матрака. Вземете подходящ инструмент – шивашки метър, ролетка или дори линийка (ако смятате, че ще ви е удобно) и измерете матрака по дължина и ширина. 

Това е зоната, която трябва да бъде покрита от чаршафите за приста, които ще изберете. Не забравяйте обаче, че спалното бельо трябва да бъде с малко по-големи размери от площта на матрака. По този начин чаршафите ще могат оптимално да покрият “зоната за спане” без да се разместват при всяко завъртане. 

Съвет 2: Не пропускайте и височина на матрака 

Спално бельо за приста

Освен зоната за спане е важно да вземете предвид и височината на матрака. Така, от една страна ще си осигурите максимално прилягане на спалното бельо за приста към матрака, а от друга ще предпазите целия матрак. Една от най-честите грешки при избора на чаршафи за приста е именно тази – височината на матрака не се взема предвид. Въпреки това, не прекалявайте с големината. 

За разлика от останалите типове легла, матракът на пристата е прикрепен към механизма (дървените части на леглото). Това означава, че не можете просто да го повдигнете и да “скриете” под него излишната част от спалното бельо. Затова, към измерената “зона за спане” добавете и височината на матрака (плюс-минус няколко сантиметра), обикновено това е напълно достатъчно. 

Съвет 3: Включете допълнителни матраци и подложки

Ако използвате топ матрак или друг вид подложка за пристата си, не забравяйте да включите и неговия размер към вашите измервания. Често този тип матраци не са много високи, но за сметка на това са по-дълги и по-широки от стандартния размер на матрака за приста. За да избегнете разминавания между реалните размери на чаршафи за приста, от които се нуждаете и “стандартните” предложения в магазините обърнете внимание на детайлите. 

Съвет 4: Видът на материята също е важен

Комплект чаршафи за приста

Видът на материята оказва влияние при избора на правилния размер спално бельо за приста. Еластичността и плътността на всеки тип материя е различна. Това означава, че ако избирате чаршафи от класически сатен например, то размерът им не трябва да бъде по-малък от вашите измервания. В противен случай рискувате или да прекарате цял нощ в “наместване” на чаршафа си, или просто на сутринта той да бъде събран “някъде” из леглото ви. Еластичността на класическият сатен е много малка, затова е важно спалното бельо от този тип материя да бъде с оптимален размер. 

От друга страна памук, поликотън (90% памук и 10% нишки от сатен), премиум сатен и ранфорс са материи, които се отличават с по-добра еластичност и прилягане към всеки тип матрак. Тоест, дори да не сте избрали оптималния размер чаршафи за приста от тези материи, те няма да се разместят, а ще останат на мястото си. Въпреки това, ако са по-големи от необходимото все още няма да можете да ги скриете под матрака на пристата.

Еластичността на материята може да бъде във ваш плюс, когато става дума за малки разминавания в размерите на чаршафите за приста. Това обаче не означава, че спално бельо, предвидено за единично легло ще се разтегне до “персон и половина”, за да пасне на пристата ви. Ето защо е важно да се придържате към първия и втория ни съвет. 

Съвет 5: Не забравяйте и за размерите на останалите части в комплекта

Когато избирате спални комплекти за приста е важно да обърнете внимание на размерите на всяка част от комплекта. Така ще си гарантирате, че ще постигнете визията, която сте избрали и във вашата спалня. Какво имаме предвид:

  • Долният чаршаф трябва да е с подходящ размер, включвайки дължината, ширината и височината на матрака. Ако използвате топ матрак добавете и него към измерванията.
  • Пликът за завивка трябва да отговаря на размерите на завивката, която използвате. В противен случай той или ще остане неизползваем, или ще трябва освен спални комплекти за приста да си потърсите и нови завивки.
  • Калъфките са основна част от всички спални комплекти. За приста, размерите на калъфките обикновено са близки или идентични на стандартните размери възглавници – 50 / 70 и 50 / 75. Това е наистина огромно улеснение за вас, тъй като няма да е нужно да правите допълнителни измервания или да подменяте възглавницата си, за да се побере в калъфката. При комплектите с повече части и тези за спалня обаче, е обичайно калъфките да бъдат с различни размери – не забравяйте да проверите този детайл при избора на спално бельо.

Независимо дали сте в процес на покупка на нови чаршафи или просто искате да обновите визията в спалнята си, вниманието към детайлите е ключът към успешния избор на спално бельо за приста. Следването на тези съвети ще ви помогне не само да определите правилния размер, но и да си осигурите комфортно усещане по време на сън. 

Измерването на матрака и включването на всички допълнителни елементи, като топ матраци и подложки е от съществено значение. Именно то ще ви спести излишни главоболия и ще ви гарантира, че чаршафите ви не само ще изглеждат стилно, но и ще пасват перфектно на вашата приста. 

Ние сме тук, за да ви предложим изключително разнообразие от висококачествени и стилни комплекти спално бельо за приста. Независимо дали търсите нещо класическо и уютно или сте почитатели на модерните и иновативни дизайни, в HomeSpot ще намерите спално бельо, което отговаря на вашите изисквания и вкус. За още полезни съвети, относно избора на спално бельо, разгледайте нашия блог

Ще ви информираме, когато продуктът пристигне на склад. Моля, оставете вашия валиден имейл адрес по-долу.